Nedavno smo u bečejskim medijima i po društvenim mrežama mogli da pročitamo saopštenje za javnost opštinskog odbora LSV-a u kojem traže da SVM izađe iz vlasti. https://mojbecej.rs/lsv-svm-izbaciti-iz-vlasti-zbog-visemilionskih-sudskih-brljotina/

Kao glavni razlog tome navode činjenicu da je SVM počinio greške u prošlosti kada je dozvolilo da se most iz Bečeja preseli u Adu i da su na taj način Bečeju i Novom Bečeju ostavili dug od 60 miliona dinara. Naravno da bi za greške iz prošlosti trebalo da odgovaraju svi koji su grešili i to imenom i prezimenom.

Svako razuman preduzima neku radnju sa nekom namerom ili ciljem, pa se postavlja pitanje šta može biti cilj ovakvom sapštenju/razmišljanju LSV-a?

Sa moralnog aspekta cilj bi mogao biti npr. da niko ko je grešio u prošlosti ne bi smeo da učestvuje u vlasti. U “priču” oko mosta upleteno je mnogo više stranaka i pokreta a ne samo SVM. Sa lokalnog aspekta sa SVM-om je tada u koaliciji bila DS što znači da ni oni – ovom logikom – ne mogu više da budu u vlasti. Međutim, SNS sa njima, barem u teoriji, svakako i ne želi da deli vlast. Tu su još poneki funkcioneri koji su vremenom promenili stranke, ali bi odgovornost za most možda trebalo da snose. LDP je nastao iz DS-a ali je svakako lokalno posmatrano, koalicioni partner koga je SNS na neki način “potrošio” – jednostavno ga više nema u vlasti. POKS čine članovi nekadašnjeg Badžinog PSS-a, a Badža je potpisao Protokol o namerama da most ide u Adu( Bečejski mozaik br.745) – znači ni oni ne mogu. “Samo Lokalno” više puta je izneo stav da sa SNS-om ne može imati nikakvu saradnju, a ni sa LSV-om kad smo već kod toga.

Šta onda može biti cilj saopštenja političke organizacije koja je bila na vlasti i pritom grešila – npr. nikada nije praktično ni pokušala da izvrši lustraciju sudija i tužilaca, iako je to davnih 90-ih postavljala kao glavni cilj i učestvovala u post-miloševićevskoj vlasti na raznim nivoima i … ništa.

Cilj saopštenja bi moralo biti nešto praktičnije, životnije, bez puno filozofije.

Po ovoj logici niko od navedenih ne bi smeo u vlast osim SNS-a, koji u vreme dešavanja oko mosta nije postojao. Dakle, iz  saopštenja LSV-a moglo bi se zaključiti da bi, po njima, vladajuću većinu mogli činiti samo SNS i LSV.

Ne želeći da ovim tekstom stajemo na bilo čiju stranu i naravno želeći da odgovornost snose svi koji su grešili, ipak ostajemo u dilemi šta je opštinski odbor LSV-a želeo da kaže i da li smo mi dobro razumeli njihovo saopštenje. Ako kažu da oni više nikada, nigde neće biti u koaliciji sa SVM-om, DS-om i ostalim strankama koje su napravile greške u prošlosti, da li to znači da u Bečeju u koaliciju mogu samo sa SNS-om, naravno, pod uslovom da pređu cenzus?

Da li se “devojka” pomalo stidljivo ali ipak indiskretno sama ponudila “na udaju” i da li je to ona ista “devojka iz novina”?  Vreme će pokazati.

“Devojka iz novina, devojka na udaju?“