Od 13. aprila  GG “Samo lokalno” Bečej i  zvanično je postala deo Građanskog  fronta, zajednice lokalnih udruženja i pokreta sa teritorije cele Srbije.

 

Nakon potpisivanja zajedničke platforme u Beogradu, Građanski front, pored Lokalnog fronta iz Kraljeva, Ne davimo Beograd (NDMBG) i Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) iz Niša, sada čine i: Inicijativa za Požegu, Samo jako iz Mladenovca, Lokalna alternativa Vrbas, Građanski preokret iz Zrenjanina, Jasno i glasno iz Požarevca, Lokalni front Valjevo, Građanski front Vlasotince, Kritična masa Kula, kao i Bez straha Apatin i Samo lokalno iz Bečeja.

 

Autentični lokalni pokreti okupili su se oko ideja solidarnosti, jednakosti, socijalne sigurnosti, slobode i tolerancije za sve naše građane. Iako su ovi pokreti jedni drugima i u prošlosti bili velika podrška, pomoć i inspiracija, sada pozitivna iskustva odnosa koji su građeni kroz pojedinačne borbe unosimo u zajednički front.

 

Platforma Građanskog fronta iza koje je stalo i novih deset pokreta, poziva na odbranu prava na dostojanstveni život zahtevajući da obrazovanje, zdravstvo, pravna sigurnost, zapošljavanje, kulturna izgradnja, socijalna zaštita i javni prevoz moraju bezuslovno biti garantovani i dostupni svima na podjednak način. Zahteva sprečavanje daljeg otuđivanja i privatizacije javnih resursa i uvećanje javnih dobara dostupnih svakom građaninu i svakoj građanki. Predviđa zalaganje za odgovornu i transparentnu javnu republičku i pokrajinsku upravu, lokalnu samoupravu, javna preduzeća i ustanove, kao i nultu toleranciju prema korupciji i partijskom zapošljavanju kroz uspostavljanje i jačanje nezavisnog i efikasnosnog sistema za borbu protiv korupcije. Građanski front zahteva sprečavanje daljeg zapostavljanja manje razvijenih delova Srbije kroz zalaganje za ravnomeran regionalni razoj. Tekst platforme takođe insistira na uspostavljanju medijskih sloboda i ostvarivanje nezavisnosti medija koji će zastupati javni interes i izveštavati u skladu sa njim.

 

Pred Građanskim frontom ogroman je zadatak izgradnje i širenja organizacije kako bi ona predstavljala pravu snagu na putu suštinskih promena u našem društvu, koje su nam preko potrebne.  Suštinska promeni sistema u kojem živimo već decenijama,  “demontaža starih obrazaca funkcionisanja politike gde postoje samo političke stranke sa starim modelom funkcionisanja i neprikosnovenim liderima”, kako je dobro primetila Marija Simić Lazarević iz udruženja Jasno i glasno iz Požarevca, jesu prioritet zajedničkog nastupa na nacionalnom nivou uz nastavak borbe na lokalu, gde problem jedne zajednice, jedne opštine, grada postaje problem koji rešavaju svi udruženim snagama, znanjem i iskustvom.

 

Ovim putem pozivamo sugrađane kojima su ideje oko kojih smo se okupili u Građanskom frontu bliske, koji smatraju da mogu da daju svoj doprinos da naš rad na lokalu bude još efikasniji, bolji i kvalitetniji, da nam se pridruže i učine nešto za sebe, svoje porodice, svoju lokalnu zajednicu i društvo u celini. Ono u šta možemo svi biti sigurni je da niko drugi to neće učiniti umesto nas.

 

 

 

GG “Samo lokalno” Bečej i zvanično članica Građanskog fronta