Postalo je već  uobičajeno da se na bilo kakvu kritiku ili pritužbu građana na postupke i rad lokalne vlasti javljaju dežurni “advokati“ i brane iste komentarima da je problem u ljudima koji se žale da se ništa ne radi, a kad se radi onda im opet nije dobro. Primer postavljanja nove trafo stanice dodajemo ovom spisku akcija i reakcija. Da li je problem u ljudima koji kritikuju ili onima čije funkcije, pored beneficija, ipak sa sobom nose i neku odgovornost za odluke koje donose  i  izjave koje daju,  lako je utvrditi. Dovoljno je, recimo, pogledati dve izjave na istu temu, temu trafo stanice u ovom slučaju, koje je dao predsednik UG „Picoder“  Nemanja Karapandžić.

Prvo smo od njega čuli da je u kratkom roku 250 stanovnika Picodera potpisalo Zahtev za izmeštanje trafo stanice koja je prosleđena nadležnoj službi, a i sam je izneo svoje razloge za opravdanost tog zahteva.

Međutim, iz opštine je rečeno da nikakva peticija nije upućena na njihovu adresu, a predsednik opštine čak tvrdi da je to nemoguće  i da je u pitanju nekih pet-šest osoba koje po njemu na ovaj način pokušavaju da skupe jeftine poene. Kakve to poene i za šta, ne zna se.

Vrlo brzo posle ove poruke iz opštine gospodin Karapandžić je gostovao pa dao još jednu izjavu na istu temu, ali ovaj put ne samo da daje izjavu u potpunosti suprotnu onoj prvoj, nego ostavlja utisak da nastupa kao glasnogovornik lokalne samouprave  i daje opravdanja i objašnjenja upravo za sopstvene reči i argumente iz prve izjave. Kao da to već samo po sebi  nije dovoljno i prilično ponižavajuće, on nastavlja izrazima zahvalnosti predsedniku opštine i lokalnoj samoupravi na tome što su im postavili takvu sjajnu i modernu trafo stanicu!

Kao epilog celog ovog slučaja preostaje još samo da ubede i onih dvesta pedeset građana Picodera da se opet potpišu, ali ovaj put na Zahvalnicu i da je upute nadležnima u opštinu, ili … ili da ipak dobro razmisle da li su zeke, deda-Mraz i besplatne pljeskavice vredni ovakvog ponižavanja.

Oskar za servilnost