Ako ste mislili da su Skype suđenja jedini biser našeg pravosuđa za vreme vanrednog stanja, evo novog predloga, pa da izglasamo bolji.

Naime, Prekršajni sud u Bečeju uveo je praksu suđenja tako što se saslušanja, po rečima predsednice suda „izvode tako što okrivljeni uglavnom stoje napolju a sudija iz unutrašnjosti suda ih saslušava“. Dakle, okrivljeni stoji napolju i svi gledaju kako mu se sudi.

Predsednica suda ovaj način rada opravdava malim prostorijama suda koje onemogućavaju poštovanje preporuka o bezbednoj udaljenosti. Interesantno je da sudija u ovoj ingeniozno osmišljenoj praksi nije taj koji stoji napolju, a mogao je biti jer ovo je svojevrstan primer improvizacije regularnog sudskog postupka.

Predsednica suda je nedavno na društvenim mrežama tražila aplauz i za sudije koje u ovako teškom stanju rade svoj posao. Ovde posebno ističe novac koji je naplaćen od građana zbog kršenja Uredbe o kretanju tokom vanrednog stanja koje, da podsetimo, nije proglasila Narodna skupština kako Ustav nalaže, tako da se postavlja pitanje zakonitosti svih postupaka koji su protiv građana vođeni, pa i protiv ovih kojima je optuženička klupa bila na parkingu Prekršajnog suda u Bečeju.

 

Zaslužen aplauz?