Za početak jeseni lokalna vlast “počastila” je svoje građane poskupljenjem usluge odvoženja smeća, koje obavlja JP “Potisje”, i snabdevanja vodom, koje obavlja  JP “Vodokanal”.

Kad zagusti, vajni menadžment traži poskupljenje usluge, a lokalna vlast, koja je te iste direktore i postavila, potpiše “amin”. Građanima tako dopadne da plaćaju i zapušavaju rupe, gubitke i loše odluke.

JP “Potisje” kao razlog za povećanje cene usluge, između ostalog, navodi dodatno angažovanje resursa radi prikupljanja sekundarnih sirovina. Kao rezultat, građani na društvenim mrežama u velikom broju izjavljuju da više neće odvajati otpad, i to je očekivana reakcija na gore dato neverovatno obrazloženje. Sve društveno i ekološki odgovorne kompanije nagrađuju volju građana za selekcijom otpada, ali eto u Potisju te svesti očigledno nedostaje, što je zaista poražavajuće, jer bi oni u stvari trebalo da budu primer dobre prakse.

Ovim putem želimo da apelujemo na građane da se izdignu iznad kratkovidosti menadžmenta i ipak nastave da odvajaju otpad, da pokažu da mi ipak vidimo dalje od njih i da smo svesni naše odgovornosti prema onima koji dolaze posle nas.

O “Vodokanalu” smo i pisali, i pričali i za govornicom kritikovali. Neverovatno je zahtevati povećanje cene usluga, kada je potrebno podići medijsku prašinu da bi ispoštovali svoju obavezu o obezbeđivanju propisanog pritiska u sistemu tokom letnjih, a sve više i nekih ne tako toplih, meseci; kada stanovnici naseljenih mesta ne znaju šta je to ispravna voda za piće, ali plaćaju račune isto kao i oni koji je imaju.

Oni su sebi obezbedili još 4 godine ovakvog (ne)domaćinskog poslovanja preko naših džepova. Možemo pisati i tekstove, i komentare, i biti opravdano ljuti…ali budimo iskreni, iznenađeni su samo oni koji nisu pažljivo pratili modus operandi ove vlasti prethodnih godina. Priča se jedno, obećava drugo, a radi nešto skroz treće, i to skoro nikada za opšte dobro, ali uvek za dobrobit privilegovane manjine. Setite se toga kada vam sledeći put neko ponudi brašno, šećer i jednu crvenu za glas.

Izbori su prošli