Prošli su još jedni izbori koji su ovoga puta doneli promenu u bečejskoj vlasti – posle četiri godine, opozicione snage su se vratile u lokalni parlament. Trudićemo se da u narednom periodu otežamo samovlašće vladajuće koalicije. Iako za razliku od drugih gradova u Srbiji „Samo lokalno“ nema primedbe na rad opštinske uprave, opštinske izborne komisije i biračkih odbora, želimo da ukažemo na niz fenomena u predizbornoj kampanji zbog kojih ovi izbori teško da mogu biti ocenjeni regularnim i demokratskim.

I ove izbore je obeležila funkcionerska kampanja. Kada tokom izborne kampanje osobe sa vlasti sebi i svojoj partiji pripisuju zasluge za realizaciju projekata koji su finansirani novcem svih građana, onda imamo klasičnu zloupotrebu javne funkcije. Građani i građanke Bečeja su tome prethodnih nedelja mogli da svedoče u ogromnoj meri. Ovakvoj funkcionerskoj kampanji veliki prostor su davali lokalni elektronski mediji koji su se stavili u službu vlasti ne omogućavajući fer i nepristrasnu predizbornu kampanju. Iako je „Samo lokalno“, prostom analizom predizbornih obećanja Srpske napredne stranke od pre četiri godine, pokazala da 80% obećanja NIJE ispunjeno, mediji su bili puni investicija, asfaltiranja, sređivanja zelenih površina…

Posebno opasan fenomen jesu lažni profili na društvenim mrežama koji imaju ulogu da kleveću ljude koji drugačije politički misle. Botovi su i ovoga puta napadali političke protivnike, širili besprizorne laži, a bilo je i vrlo opasnih stvari: od fotomontaže kojom je predsedniku bečejske Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara obučena nacistička uniforma do pretnji smrću članovima POKS-a. Ipak, utisak je da građani počinju shvatati mehanizam ovakvih napada pa su laži i napadi SNS botova bili u priličnoj meri ignorisani.

Ucena, pretnji i kupovine glasova, na žalost, ni ovoga puta nije manjkalo. Iako je davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem krivično delo, kod nas se zakoni selektivno primenjuju pa su se i ovoga puta odvijale ovakve stvari. U pitanju je i duboko ponižavanje naših sugrađana čija se nezavidna materijalna situacija koristi da bi se trgovalo njihovom slobodom izbora.

Nama u „Samo lokalno“ je važno da ukažemo na sve ove stvari ne zato što mislimo da bi imali više glasova u slučaju fer izborne utakmice, nego zato što nećemo pristati da normalizujemo naprednjačke nepodoštine iako oni pokušavaju da nas na to naviknu. „Samo lokalno“ želi da vrati dostojanstvo svakom građaninu naše opštine, kreira atmosferu koja će omogućiti da se ravnopravno čuju različita politička mišljenja i da građani svoje predstavnike biraju u demokratskoj atmosferi. Ukazujući na ovakve nepravilnosti mi branimo institucije, demokratiju i slobodu mišljenja i izbora; sve ono što nam je oduzeto u prethodnim godinama.

O upravo završenim lokalnim izborima
Tagged on: